160302: Extratillfälle inlagt!

160114: Examination pågår. Jag har en rejäl bunt rapporter här och är igenom de flesta. Jag skall försöka få klart det innan helgen.

151201: Redovisningstider finns uppe! Boka!

150930: Lagt in ett förtydligande i labb 2, om att benen är givna i globala koordinater, inte relativa translationer. En föreläsning kvar, men framför allt är det dags för att bestämma sig för ett bra projekt!

150922: Videos för alla Sergiys föreläsningas ligger uppe. PDF kommer snart, under eftermiddagen. Alla labbar är uppdaterade så det skall vara länkar till uppdaterat material. (Och jag är lite piggare även om jag inte är helt i form än efter en förkyld helg.)

150917: Ny revision av sidorna. Alla länkar läggs tillbaka, nya sidan flyttas så den inte rör till det och därmed fungerar den gamla igen!

150916: Det är alltid lite svårare än man tror... Nya ramarna gjorde att en massa länkar till filer pajade, för de refereras från toppen och inte från TSBK03-files! Allt viktigt skall vara fixat, och jag skall testa igenom. Detta innebär att gamla ingången blir helt oanvändbar så det är den nya som gäller.

150915: Ny ingångssida! Tack till Simon Keisala för hjäpen! Den nya sidan använder ett script som går runt en bugg i Firefox som gör att ändrade sidor i frames och iframes inte laddas om utan fastnar i sidcachen. Tyvärr verkar ÅÄÖ se lite konstiga ut men det är mindre allvarligt än att ni inte kan se mina ändringar! På toppsidan finns en länk till den gamla toppsidan som backup.

150915: Sergiys första föreläsning finns nu som video.

150914: Videorna från i fredags kom upp reda efter föreläsningen. Tyvärr saknas de första minuterna på andra halvan, hoppas det inte är ett problem. Test av revision av kurssidorna pågår.

150909: Labb 1 är uppdaterad! Labbuppgifterna är inte ändrade men jag har gjort en del förbättringar i hjälpfilerna. Tack till Simon och Rasmus för hjälpen med detta!

150908: Två föreläsningar filmade och upplagda, finns i mappen med föreläsningsmaterial för 2015. Jag hoppas det är till någon nytta. Ännu viktigare tror jag boken och föreläsningspresentationerna är, som jag fått upp hyfsad fart på att uppdatera. Boken fick en ny uppdatering idag, och föreläsningsmaterialet var uppe i god tid innan föreläsningen. (Om det inte är det så finns alltid äldre versioner.) Även uppdaterat "Simple shadow"-demot som var en aning föråldrat (pga en ändring i loadobj).

150903: Boken reviderad! Se litteratursidan. Nu är de viktigaste ändringarna införda. Det är officiellt en betaversion för indexet är inte fixat, men annars hoppas jag det är som det skall. Annars har labb 0 varit idag, och jag hoppas alla fräschat upp sin Phongshading.

150902: Labb 0 uppdaterad till senaste labbfilerna samt något förenklad.

150902: Årets arkiv för föreläsningsanteckningar finns nu länkad! Föreläsning 1 och 2 är inlagda.

150901: Kursstart! Välkommen till årets kurs!

140109: Två av de nya tillfällena är "säkra", har tillräckligt med anmälningar!

140108: Nya projektredovisningstillfällen är uppe!

131210: Efter en stökig och utspridd halvtid är det dags för slutredovisning. Tre tillfällen är bokade och införda på redovisningssidan!

131016: Sista föreläsningen har varit. Allt föreläsningsmaterial finns uppladdat! (De fram till 11 var redan uppe, 12 kom upp idag.) Flera projektförslag har kommit in, och en del är redan kompletta och godkända.

131002: Sergiys föreläsningsmaterial uppladdat!

131001: Projektsidan uppdaterad med bättre datum!

131001: Ny version av boken (kallad b3), synkad med ändringar i PFNP (som också finns on-line nu). Jag har bytt kollisionsdetekteringsmetod i grundboken (till SAT) vilket nu reflekteras i SHCWMTS. Dessutom är ett kodexempel korrigerat; det var inte fel på det men det var gamla versionen.

130926: Nya versioner av labb 3 och 4. Jens fixade fungerade makefiler, jag städade lite varningar och sådant. Och ett speciellt tack till Jonathan Nilsson som hittade flera fel i labb 3!

130924: Och nu är länken till Labb 3 rätt också... Ursäkta, jag råkade peka på 2012. Labb 4 uppdaterad och uppladdad (skall dock testas lite mer och få en fungerande makefil.)

130922: Labb 3 är uppdaterad!

130920: Uppdaterade föreläsningsanteckningar för föreläsning 2 till 6, samt introdelen i 1, är uppe! Ny föreläsning inbokad 4/10 klockan 8 i S2 (Spel-AI).

130917: Eventbuggen i MicroGlut (Linux), som gav konstiga eftersläpningar när man roterade objekt med musen, skall vara fixad nu. Testad i labbet och på min Linuxdator.

130916: Ny version av kursboken uppladdad! Labb 1 (labbhandledning och labbmaterial) uppdaterad till något som jag hoppas är slutversion. Betydande ändringar på HDR-delen!

130912: Lite demos från föreläsning 3 är uppe. Nyaste föreläsningspresentationerna kommer, men det hinner jag inte fixa före föreläsning 4. Viss revidering av labb 1-1 på gång; Jag tänkte ge er en lite bekvämare start. En sak till: Några hade problem med seg musrespons i MicroGlut. Detta förbryllar mig lite eftersom det fungerar klockrent på en maskin som är mycket långsammare än i labbet. Det verkar som om en gammal version av MicroGlut slank med någonstans, med sämre eventhantering, men jag har inte kunnat hitta den!

130909: Labb 2 är också uppdaterad och uppladdad. Så vitt jag kan se är makefilerna det enda felet, de är inte uppdaterade.

130908: Labb 0 och 1 är uppe i ny, uppdaterad version. Detta är en preliminär version eftersom jag hoppas på kommentarer från assistenterna, men jag har testat på Mac och Linux och allt ser bra ut. Även labb 2 och 3 är i princip klara men inte uppladdade än. Detta innebär att MicroGlut för Linux är ute för labb-bruk för allra första gången! Bli inte förvånade om det finns buggar eller om det saknas en del funktioner, och rapportera gärna problem som du stöter på. (Jo, jag har testat, men det finns ofta fall man missat.)

130906: Kod för exemplen från föreläsningen är uppe! De ligger i demo-mappen. Äldre exempel är undanstuvade i separat mapp så vi inte blandar uppdaterad och föråldrad kod.

130905: Senaste nytt om E-postproblemen: Det är Google som slarvar bort våra brev! Är det så smart att ta något som funkar och lägga ut det hos någon annan? Det känns inte så när det inte fungerar i alla fall... PS: Jag har skickat en fråga till Tryckakademin om hur många ex de behöver trycka för att göra det snyggt (inte ringbunden) men inget svar än. (Det ligger väl också hos Google.)

130905: Brev från studierektorn: "there are now several reports about problems sending emails to students, using their student.liu.se address.  This relates both to individual addresses and the course mail lists.  The mails are simply not delivered in some cases, possibly they end up in the spam filter, but this is not confirmed.  For some course email lists, some students get the mails, but most do not." Kan ni kolla om ni ser mina brev i era skräpkorgar/spamkorgar? Det är inte kul om kursledarens meddelanden klassa som spam!

130904: Kursstart, 2 dagar försenad! Kursboken är nu uppe! (Se litteratursidan.) Det är en "beta", märkt b1. Detta är en av fördelarna med elektronisk kursbok, jag kan planera lite mer ändringar på vägen utan att det skadar någon. (Jag är osäker på om ett par kodexempel är riktigt rätt.)

130902: Tyvärr nådde inte min E-post från i fredags alla, den om att föreläsningen idag är inställd. Det var ett antal kursdeltagare i P30 idag. Jag var dock där själv så vi kunde prata om ett par saker, men jag kunde förstås inte hålla hela introduktionen. Det var trevligt att se er men jag beklagar att ni kom dit i onödan. Jag hade till och med meddelat schemaläggningen och bett dem boka av, men det hade inte heller gått fram, och ni har givetvis inte börjat kolla denna sidan efter nyheter.
130830: OBS! Första föreläsningen (måndag) inställd, för jag är förkyld och kan inte lova att jag är smittfri till måndag. Start onsdag 10 i P30, då är jag klart över marginalen.

130827: Kursboken går antagligen inte genom Bokakademin i år. Mer om detta på första föreläsningen.

130808: 2013 års kurs närmar sig. Uppdatering av kurssidorna på gång.

121204: Redovisningstider är uppe! Boka din tid snarast!

121004: En smärre buggfix i labb 4. Annars diskuterar vi projekt för fullt nu. Spec skall vara inne i morgon!

120928: Nu anser jag att bristerna på labbarna är helt lösta, äntligen: Vi får förstärkning i labbet de sista tillfällena! Christian och Pierre, som båda gick kursen förra året, kommer med som extra labbassistenter. Därmed skall det bli mycket lättare att få hjälp, kontinuerligt, och jag kommer själv att få loss tid för att lösa knivigare problem. De fall som jag nu får hantera off-line hoppas jag kunna lösa direkt i labbet nu. En sak känns aningen osäker, om Olympen räcker för extralabben eller om vi borde ha haft Asgård. Det brukar alltid vara många nog som är klara efter labb 4 så det borde fungera. Annars får vi hitta lite ledig plats och ni får se till att vi vet var ni är.

120926: Sergyis föreläsningar ligger uppe samt AI-föreläsningen. Labb 4 testad i labbet, inga problem. (Den lätt ompaketerade trean också, samma där.)

120925: Gamla labb 3 uppladdad med ny makefil. Satsa på den om ni inte börjat med trean. Labb 4 testad under nya Linux, och nu struntar jag i att göra modern OpenGL för den. Vi kör på den gamla. Inget mer strul nu.

120925: Labb 3 är uppe i ny version.

120920: En till uppdatering på labb 1.

120919: Uppdateringar igen. Labb 2 har en mindre fix, texturkoordinaterna hade 3 komponenter på CPU och 2 i shader, det blir fel. Labb 1 uppdaterade jag redan tidigare men fick höra att ni fortfarande ser gamla materialet. Om filen inte är döpt lab1-120917.zip (eller nånting som låter nyare) så är det nog cachade sidor ni ser.

120918: Labb 2 känns stabil och testad, jag har böjt slangar och det fungerar. Ny version uppe, officiellt preliminär men borde vara definitiv.

120917: Labb 2 är uppe i preliminär version. Jag tänker testa den lite mer men detta är nära det jag var ute efter. (Egentligen hade jag lovat att få upp den tidigare, men nätverket strulade.) Notera att gamla materialet för labb 3 och 4 är fullt användbart eftersom ni inte skall jobba så nära OpenGL i dessa labbar. Labb 1 är uppdaterad, nu skall allt vara fixat. Har ni inte börjat med bump mapping, ladda ner den nya!

120913: Jag är nästan frisk och hoppas jag kan vara effektivare än i början av veckan. Det var inte så enkelt när man helt enkelt inte orkade. Duggorna är rättade, med bedömningen justerad på två frågor där det inte blev så bra. CUDA-frågan skulle inte ha varit med, och på 1d (skarpa skuggor) gjorde en olycklig formulering att ni lurats till ett inte helt rätt svar, och det tar jag hänsyn till.

120911: Labb 1 funkade hyfsat efter rättelsen i farten. Uppdaterat material kommer under onsdagen (efter föreläsningen). Och vi skall försöka vara lite snabbare med labb 2.

120910: Labb 1 är uppe i preliminär version.

120910: Eftersom jag ligger hemma med en förkylning som definitivt behöver en dag till så är dels labbmaterialet försenat och dels tar Jens hand om morgonens föreläsning. Vi syr ihop det här så gott det går. Utsäkta förseningen!

120907: Hittade problemet med PDF-skapande så nu är föreläsningsmaterial 1 till 4 uppe.

120906: Shadowmapping-demot uppladdat. Dessutom MicroGlut (för Mac) i uppdaterad version (också på demosidan, inte ett perfekt ställe men det får duga just nu.).

120905: Ett par fräscha demos uppladdade. Se "Litteratur"-fliken, längst ner. Tyvärr har vi (både jag och en kursdeltagare) hittat ett par fel i exempelkoden i boken, men just dessa exempel täcker detta. (Det var speciellt fel i exemplet för att rendera till textur.)

120904: Labb 0 ligger uppe i preliminärt skick! (Senaste uppdatering 11.54.)

120903: Efter moget övervägande bestämde jag mig för att snabbrevidera labb 0. Reviderat material kommer under tisdagsmorgonen.

120831: Kursboken blev tyvärr inte klar till idag. Den är tryckt men de har inte hunnitt limbinda. Efter lunch på måndag skall den finnas tillgänglig.

120828: Kursboken är inlämnad för tryck, är förhoppningsvis klar till fredag. Föreläsningsplanen, labbschemat och tider för projekt är uppdaterade för i år. Labbmaterialet är dock uppdaterat och inte tillgängligt än.

120823: 2012 års kurs är på gång. Jag jobbar med kursuppdatering, speciellt med kursboken (som måste in på tryck snarast) och att uppdatera exempelkod till OpenGL 3.2. Kurssidorna är inte uppdaterade för i år än. Boken går före just nu.

111102: Uppdaterat projektsidorna med aktuella datum. Redovisningstider finns nu uppe!
111013: Uppdaterat exjobbssidan. (Se toppnivån.))
111012: Ursäkta att jag inte uppdaterar här så ofta, jag försöker vänja mig vid nytt proram för websidor och det går lite trögt. Några mer eller mindre viktiga nyheter:
• Extralabb nästa vecka finns schemalagd men kan komma att flyttas! Kolla schemat innan, labbet kan vara upptaget av annat (datortenta).
• Årets PDFer äntligen upplagda. Ja, det var meningen att det skulle kommit under föreläsningarnas gång.
• Rättat stavningen på Sergiys namn här på sidorna.
110920: Smärre uppdateringar av labb 2.
110913: Lite sista-minuten-puts på labbsidan, tog bort lite inaktuella uppgifter som syftade på förra årets revisioner.
110831: Välkomna till årets kurs! Uppdatering av kurssidorna pågår.101213: Idag börjar projektredovisningarna!
101202: Projektredovisningstider utlagda! Boka in er!
101013: En speciell demo-mapp har införts, länkad från litteratursidan.
101001: PDF för föreläsning 10 och 11 är uppe. (Föreläsning 11 är samma material som i fjol, så det finns lite inaktuella data om labbar, men annars är det rätt.)
100928: Labb 3 är uppe i helt ny form. Jag hoppas att den kommer att fungera bra.
100924: PDF för fö 7-9 är uppe. Observera att duggan till någon (mindre) del kan baseras på detta, förutom boken.
100917: PDF för fö 6 är uppe. På labb 2 är det det materialet plus GPGPU/GPU Computing som gäller. Era duggaresultat hann jag inte redovisa på labben men det kommer att synas i labblistan. Om man tycker att någon dugga gått onödigt dåligt så finns omduggamöjlighet på sista labben.
100912: PDF för föreläsning 1 till 5 är uppe! (Bra att ha när ni läser på till duggan!) OBS att kapitel 6 (GPU computing) inte ingår till dugga 1!
100907: Laborationssidan och föreläsningsplanen uppdaterade, inklusive vilka kapitel som varje dugga kommer att täcka. Labb 0 har fått en officiell beskrivning och länkar till två laborationer som ni kan utgå från.
100903: Tre föreläsningar har varit, och vi är helt enligt planen. Jag har börjat uppdatera sidan men hinner inte allt idag.
100831: Välkomna till kursen! Första föreläsningen var idag. Tyvärr hinner jag inte uppdatera kurssidan förrän tidigast efter andra föreläsningen.


091130: Lite fler redovisningstider bokade. Nu börjar vi se hur det blir. Alla dagar är fortfarande bokningsbara.

091127: Redovisningstider med bokningar är upplagda på projektredovisningssidan. Boka nu om du inte är med!

091123: Slutredovisningstider är nu officiella (i och med att jag har en aning om antal projekt med bra chans att fullfölja). Jag kommer att uppdatera projektdemosidan med bokade presentationer.

091113: Nästan alla har redovisat milstolpar, och det är många projekt bra som kommit långt! Somliga ligger inte lika långt fram, men känns ändå bra och värda att gå vidare med. Slutredovisningar är bokade till slutet på vecka 50, dvs nästan exakt en månad fram.

091001: Sista inlämningsuppgiften! Extramargnal på inlämningen.

090930: Labb 4 är uppe!

090929: Fö 11 och 12 som PDF, inlämningsuppgift 18-19 (dubbel)

090922: Fö 10, och förtydligande om fråga 17.

090921: Fråga 17 uppe, samt fö 9, och lite fixade länkar.

090916: Labb 2 uppdaterad! Speciellt del b har ändringar.

090915: PDF 8 är uppe. (Lite raskare den här gången.) Inga frågor på den.

090914: PDF 6 och 7 är uppe. Ursäkta förseningen.

090911: 15-16 uppe!

090910: För er som har gamla boken: PDF om GJK.

090908: 13-14 är uppe. Deadline fredag. PDF 5 uppe.

090902: 10-12 är uppe. Deadline fredag.

090903: PDF fö 1-4 uppe.

090902: 7-9 är uppe. Deadline måndag.

090831: 4-6 är uppe.

090828: Ny sida för hemuppgifter! 1-3 är uppe.

090827: Föreläsningsplanen lätt reviderad. GLSL-repetition sist fö 2 (med sikte på er som kan en del shaders men inte just GLSL - för den som inte kan shaders kommer det att gå rätt snabbt). Fö 5 har mer innehåll listat (kollisionsdetektering). För er med gamla boken är supplementlänkarna åter på kurssidan.

090825: Årets kurs börjar i morgon. Observera att mycket information är om förra årets kurs. Uppdatering pågår, men kan inte fullföljas före torsdag.

 

090210: Ett andra och sista redovisningstillfälle: 20/2 klockan 13 i Systemet!

081107: Lite mer om tidsplanen för projekten

080925: Supplement 2 uppdaterat, ett par fel rättade.

080922: Projektplaner skall vara inne 3/10, preliminära 1/10. (Ny generös tidsgräns.) Vill ni göra projekten denna period så skall de in snarast, varken mer eller mindre. Definitiv plan på onsdag 24/9 alltså. Supplement 2 är nu tillgängligt.

080919: Lite fixar till på labb 1.

080918: Det blev inget supplement 2. Duggan på fredag går på boken, kapitel 8, 9, 10, 13, 14.

080914: Efter problemen i fredags har jag sett över labb 1 ordentligt. Nu är mer kod given, både FBOer och shaders har fått hjälpfunktioner som ni därmed slipper skriva själva. Två olika programskal används för del 1 och 2, och enda anledningen att rota i labb 3 i TSBK07 är för att repetera shadergrunder.

080911: Preliminär labbhandledning för labb 1 är klar! Vissa ändringar kan komma till i morgon, men inte stora.

080910: Supplement 1 samt föreläsningsanteckningar fö 8 (båda halvorna)

080906: Föreläsningsanteckningar Fö 1-6 som PDF.

080831: Uppdateringar. Föreläsningsplan klar. Labbordning justerad.

080822: Nu börjar kursen snart. Kursboken är klar och är på tryck, kan vara klar redan på måndag.

Kurssidan skapad. Gamla uppgifter från gamla kursen kan förekomma.